Haber

Jeolog Osman Bektaş’tan uyarı: Karadeniz de tehdit altında, üç tarafı faylarla çevrili

TRABZON – Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin depremler için güvenli bölge olmadığını söyledi. Bölgenin 3 fay hattı ile çevrili olduğunu belirten Bektaş, dolgu alanı olan kıyı kesiminin risk altında olduğunu vurguladı.

20 yıllık görevi boyunca Karadeniz’de deprem tehlikesine dikkat çektiğini kaydeden Bektaş, AFAD’ın 2018’de yaptığı haritalarla bu riskleri resmileştirdiğini ifade etti. Doğu Karadeniz Bölgesi için bu bölge” diyen Prof. Dr. Bektaş, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Karadeniz’de Trabzon, Rize ve Ordu faylarını tespit ettiğini bildirdi.

‘TRABZON’UN RİSKİ 2 KAT, RİZE’NİN RİSKİ 3 KAT ARTTI’

Doğu Karadeniz’in güneybatısında Kuzey Anadolu Fayı, güneydoğusunda Kuzeydoğu Anadolu Fayı ve kuzeyinde denizden 10 kilometre açıkta geçen Karadeniz Fayı bulunduğunu bildiren Prof. 3 fay bölge için tehdit oluşturuyor Bu tehdidin büyüklüğü, Karadeniz Bölgesi’nde önümüzdeki 50 yılda meydana gelebilecek en büyük depremin yüzde 90 olasılıkla 6,6 büyüklüğünde, ivmesinin ise 0,2 ile 0,2 arasında olacağını gösteriyor. 0.3. “Bu durum un deprem riskini 2 kat, Rize’yi 3 kat artırdı. Bu da demek oluyor ki daha önce 100 tonluk bir konuta 10 ton yatay yük geleceği düşünülürken, şimdi 20 ton, 30 ton yatay yük gelebileceği düşünülüyor” dedi.

‘TARLA ALANLARI TEHLİKE ALTINDA’

Karadeniz kıyısındaki kıyı setlerinin deprem açısından en tehlikeli bölgeler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Bektaş, bu bölgelerin depremden daha fazla etkilenebileceğini vurguladı. prof. Dr. Bektaş, “Karayolları, stadyumlar, hastaneler hep dolgu alanlarında. Burada depremler oluyor. Ayrıca Karadeniz’in kuzeye bakan yamaçları hep heyelan alanları. Bu alanlar deprem titreşimleriyle tetiklenebiliyor. Bu da böyle” dedi. Ayrı bir tehlike. Depreme dayanıklı demek çok yanlış” dedi.

Bektaş, depremin ne zaman olacağının bilinmediğini belirterek, “İstanbul’da deprem beklenirken Trabzon’da deprem olmayacağının garantisi yok” dedi. Karadeniz fayının 1968’de Bartın’ı depremle yerle bir ettiğini hatırlatan Bektaş, “Fay doğuya doğru uzanıyor ve 2012’de Batum açıklarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana getirdi. Bunun artçıları Trabzon’a kadar gelmişti.”

“KANUN YAPILIR AMA UYGULANMAZ”

prof. Dr. Bektaş, AFAD’ın risklere karşı olduğu gibi tehlike haritasını da halka anlatması gerektiğini kaydetti. 3 tarafı aktif faylarla çevrili bölgede önlem almamanın doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Bektaş, şu ifadeleri kullandı:

“Dolgu alanlarında zayıf zeminlerde tekrar mikrobölgeleme yapıldığı ve buna göre ivme maliyetinin alınması gerektiği ortaya çıktı. Yapı stokunu kontrol etmek gerekiyor. Yönetmelik yapıyoruz, kanun yapıyoruz ama uygulamıyoruz. Kanun yapın. İstediğin kadar bakanlık kur, gereğini yapmazsan bir anlamı yok.Son olarak AFAD “İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) hazırladı. Ancak başvuru yapılmadı. Bunu sadece bir formalite olarak yaptılar. Ne zaman bir deprem olsa bir şeyler yaparız, sonra unutulur.”

golyakaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu